We leven in een stressvolle tijd. Zelfs leuke zaken (zoals social media bijv.) maken ons gestrest. We slapen te weinig, zijn te dik, werken te hard en zijn steeds slechter in staat om balans aan te brengen in ons bestaan.

Hoe anders is het leven van de gemiddelde huiskat. Soms zie ik één van mijn katten uitgebreid in z’n mandje slapen, terwijl ik keihard mijn brein aan het breken ben om het te dwingen een goed idee uit te spugen. En dan ben ik even jaloers. Gelukkig kan ik die stress al verlagen door de kat in kwestie een aai over z’n bol te geven.

Maar qua stress kunnen we van katten nog veel meer opdoen. Ik heb 5 lessen op een rijtje gezet.

1.

Zorg voor voldoende slaap

Katten brengen 70% van hun leven slapend door. Dat is zo’n 16 uur per dag. Van alle zoogdieren zijn het alleen buidelratten en vleermuizen die meer slapen.

Wij slapen juist te weinig, met gemiddeld 7 uur en 20 minuten. We worden moe wakker, zijn door de dag heen vaak moe en gaan moe naar bed.  En dat heeft ernstige gevolgen: van een slechte bui en verminderde concentratie tot zelfs depressie en angststoornissen.

70% van de tijd is misschien wat veel, maar er een punt van maken om voldoende te slapen, loont absoluut. Tip: zorg ervoor dat je slaapplek ook alleen daarvoor is (geen televisie) en ga in elk geval op tijd op bed liggen, al val je misschien niet direct in slaap.

2.

Blijf spelen

Kittens spelen zichzelf letterlijk in slaap, maar ook volwassen katten blijven avonturen beleven met onzichtbare vijanden en ongelukkige insecten die zich in hun gezichtsveld begeven.

Mensen vinden zichzelf op enig moment volwassen en dan is het ongegeneerd spelen voorbij. Het is niet dat we het nooit doen, maar we moeten het vaak verantwoorden en het is iets wat je náást het volwassen zijn mag doen. Als het té leuk is, kan het geen serieuze bezigheid zijn.

Maar spelen blijft ook voor volwassenen een belangrijke impuls voor ontwikkeling.  Uit onderzoek blijkt zelfs dat spelen ervoor zorgt dat we in staat zijn tot diepere relaties, dat spelen je hersenfunctionaliteit kan verbeteren, creativiteit kan boosten en stress kan reduceren.

Kijk ook naar dit interessante TED-filmpje van Dr. Stuart Brown die onderzoek doet naar “spelen”.

3.

Zorg voor een veilig plekje

Wie katten heeft, weet dat katten graag in kleine donkere hoekjes zitten. In een doos bijvoorbeeld of in een kattenhutje, in een oude tas of in een andere plek die klein en overzichtelijk is en waar ze zich warm en veilig wanen.

Mensen zijn hierin niet anders dan katten. Ook wij hebben een warme, overzichtelijke plek nodig waar we ons veilig voelen. Een plek waar we onszelf kunnen zijn zonder daarvoor veroordeeld te worden. Een plek waar we op ons zwakst kunnen zijn, zonder consequenties. Een plek waar we geen maskers of wantrouwen nodig hebben om onszelf te beschermen.

Nu levert een kartonnen doos ons niet zoveel op, maar een prettige thuissituatie veel meer. Of een hele warme vriendschap. Dat spreekt allemaal voor zich. Maar ook fysiek is een veilige plek fijn. Dat kan dat ene hoekje van de bank zijn, waar je met een dekentje over je heen kunt wegkruipen als het allemaal eens niet meezit. Of gewoon je bed of zelfs die ene pyjama of onesie, die je aantrekt als je een rotdag hebt gehad.

Een emotionele en fysieke safe room biedt een plek om even diep te zuchten en je te laten gaan. Zorg dat je dat warme veilige plekje hebt.

4.

Vergeef je vijanden

Haat je katten? (stommerd!) Dan is het je vast opgevallen dat juist jij populair bent bij de katten van anderen. Nu zal ik eerlijk zijn: dat is niet omdat katten hun vijanden vergeven. Dat is – in de meeste gevallen – omdat katten op die manier hun geur aan je geven en daarmee hun territorium markeren.

Maar laten we het in de geest van vergiffenis bezien: jouw kattenhaat kost vooral jou energie. De kat maakt zich er maar marginaal druk over. En hoe drukker jij je maakt, hoe interessanter de kat het vindt.

Er zijn mensen die ons eindeloos op de zenuwen werken. Er zijn mensen die ons iets aandoen en eindeloos kwetsen. Boos zijn is valide, boos blijven is zonde van je energie. Het levert je namelijk helemaal niks op en is zelfs ongezond voor je stressniveau. Mensen die in staat zijn tot vergiffenis, zien de wereld als minder overweldigend en scoren beter wanneer ze een lastige fysieke taak moeten uitvoeren.

Al met al blijf je stom als je een hekel hebt aan katten. Maar ik vergeef je!

5.

Zorg voor regelmaat

Katten zijn gek op avonturen (zie ook het punt over spelen), maar dan wel avonturen die zij zelf initiëren. De avonturen “dierenarts” en “kattenopvang-tijdens-de-vakantie” kunnen hen helemaal niet bekoren. Katten houden namelijk heel erg van regelmaat.

Mijn (3) katten maken me elke ochtend rond dezelfde tijd wakker (hoewel ik durf te zweren dat ze geen klok kunnen kijken) en lopen dan mee naar beneden om te ontbijten (ik ontbijt, zij kijken hoe ik dat doe). Wanneer ik aan het werk ga, zoeken zij elk hun eigen plekje op (elke dag hetzelfde plekje), totdat het lunchtijd is en ze weer allemaal meekomen om het mee te maken. En dit dus elke dag (tenzij ik niet vanuit huis werk, maar dat wordt me dan ook niet in dank afgenomen).

Nu pleit ik er niet voor dat je elke dag hetzelfde doet. Maar in grote chaos (waar op zichzelf niet iets tegen is), kan regelmaat in de kleine dingen zorgen voor wat rust.

Kies waar je je regelmaat vandaan wilt halen en zorg dat je het daar dan ook houdt. Dus ga elke avond op dezelfde tijd naar bed of eet drie keer per dag op gezette tijden, sta op dezelfde tijd op of begin altijd je dag met hetzelfde sportritueel. Geen pleidoor voor saaiheid, wel een pleidooi om kleine eilandjes van regelmaat te hebben in een verder stressvol bestaan.

Cats know best

Er zijn gestreste katten hoor. Maar er zijn echt meer gestreste mensen. Bij de gemiddelde gepamperde huiskat afkijken hoe we kunnen ontstressen is gewoonweg slim. En kun je de kat echt niet  verdragen, doe dan maar net of de tips over een ander dier gaan. Want stress maakt meer kapot dan je lief is. En is je lichaam eenmaal over z’n max gegaan, dan is de terugweg lang en zwaar.

Hoe ga jij stress te lijf?


3.465 keer gelezen | Geschreven door , eindredactie door
0 comments