De vagina, ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft er eentje en een groot deel van de andere helft is er in elk geval basaal in geïnteresseerd. Tijd dus om over dat-wat-niet-genoemd-mag-worden in de meeste gesprekken, wat meer te leren. Doe er je voordeel mee.

1.

Het woord vagina komt uit het Latijn en betekent schede van een zwaard. Maar voor de vagina zijn onmogelijk veel bijnamen bedacht die te pas én te onpas worden ingezet. Wat dacht je bijvoorbeeld van flamoes, liefdesgrotje, snee, spleet, doos, poes en poesje, kruis, kut, voorbips, foef, yoni, mossel, tut, vleesbloem, punani, pruim, gleuf, schede, rosbief, smoef, zure geul en zwart gat om maar een paar charmante synoniemen te noemen.

 

2.

Het haar rond de vagina groeit maar voor een maximum van twee weken. Je hoofdhaar groeit tot zeven jaar. Mocht je plannen hebben om daar beneden net zulke lange en dansende lokken te kweken als op je hoofd, dan kun je dat idee dus vergeten. En dat is misschien maar goed ook. Wil je met je haar wel trendy zijn, dan is de full bush brazilian dé trend voor 2015. Wist jij dat er schaamhaartrends waren? Ik dus niet. Nu wel. De full bush brazilian biedt natuurlijk haar op de venusheuvel en alleen gewaxte lippen.  Niks voor jou? Hier zijn nog wat andere opties.

640px-Pubic_hair_styles.svg

 

3.

In de vagina komt de stof squaleen voor, volgens Wikipedia een ‘meervoudig onverzadigde koolwaterstof (een triterpeen) met als brutoformule: C30H50.’ Nou, weet je dat ook weer. Interessanter is dat diezelfde stof voorkomt in de lever van haaien. Jawel, de stof die de vagina vochtig houdt, vind je ook in de haai. Wat de boodschap daarvan is? Ik weet het niet, maar geef toe dat het onheilspellend klinkt.

4.

Net als je borsten, kan je vagina gaan hangen. Jammer genoeg heeft nog niemand een push up-bh-achtige constructie bedacht voor je vagina. Wat je wel kunt doen om een hangdoos tegen te gaan, is kegeloefeningen (voor je bekkenbodemspieren), een gezond gewicht hebben, niet roken en niet te hard drukken als je een nummer 2 moet doen.

Voor die kegeloefeningen is er trouwens een app. Die kun je hier downloaden voor Android en hier voor iPhone. Gewoon doen, want sterke bekkenbodemspieren voorkomen dat je vagina eruit valt. En ja dat kan. Het heet een prolaps of vaginale verzakking. Meestal is het redelijk gemakkelijk te fixen, maar zeker in dit geval is voorkomen misschien beter!

5.

Alle vagina’s ruiken net even anders. En elke individuele vagina ruikt door de dag heen, op verschillende moment, ook nog eens anders. Volgens gynaecologen kun je de geur van je vagina fris houden door onder andere je schaamhaar te weggen, vochtig toiletpapier te gebruiken, cranberry juice te drinken, geen onderbroek te dragen of in elk geval een katoenen onderbroek, probiotica te nemen, geen panty’s of strakke spijkerbroeken te dragen en gezond te eten, met zoveel mogelijk groente.

Verder wil wassen ook nog wel eens helpen. Niet met zeep trouwens, dat is vragen om problemen. De vagina heeft een heel eigen ecosysteem en wie daaraan tornt, loopt het risico op een nare schimmelinfectie.

6.

De gemiddelde PH-waarde van de vagina is 4. Dat is dezelfde PH-waarde als die van wijn, tomaat en bier. Kun je iets met die informatie? Ik durf het niet te garanderen. Maar als wel, dan hoor ik het graag in de reacties.

7.

Éen op de 4000 tot 5000 vrouwen wordt geboren zonder vagina. Deze aandoening heet Syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster. Aan de buitenkant is daar niks van te zien, want de uitwendige geslachtsdelen zijn gewoon aanwezig. Maar vrouwen met dit syndroom menstrueren niet en kunnen ook niet zwangeren.

8.

Ongeveer 30% van vrouwen komt vaginaal klaar. Al zijn onderzoekers het niet eens of het dan echt om een vaginaal orgasme gaat of om een ‘diep clitoraal’ orgasme. Lekker belangrijk lijkt mij. Aan de andere kant komt een derde van de vrouwen nooit klaar met een partner. In de meeste gevallen wel door masturbatie.

9.

In 1964 was het Disney die het eerste het woord vagina in een film gebruikte. In de animatie The story of menstruation, kwamen ze er niet onderuit.

10.

De clitoris bevat 8000 zenuwuiteinden. De penis ‘slechts’ 4000. In theorie is er dus meer plezier te halen uit een vagina, dan uit een piel! De zenuwuiteinden van de vagina zijn echter wel een stuk beter verstopt, waarbij de clit zelf slechts het puntje van de ijsberg is. Vandaar ook dat wetenschappers vermoeden dat vaginale orgasmen eigenlijk clitoraal van aard zijn. Ik herhaal: lekker belangrijk.

11.

Één vrouw heeft in elk geval aangetoond dat wat hierboven staat klopt: zij had met 134 orgasmes in een uur het recordaantal orgasmes ever. De man met de meeste orgasmes in een uur, kwam (haha!) niet verder dan 16.

12.

Ongeveer een derde zegt zich te herinneren dat zij tijdens het slapen een orgasme heeft gehad. Maar ook zonder orgasme komt slaperige opwinding vaak voor. Tijdens de REM-slaap zelfs tot vijf keer per nacht.

13.

De Russische Tatyana Kozhevnikova kan een indrukwekkende 14 kilo gewicht met haar vagina tillen.

14.

Een vaginaverjonging kost je ongeveer 2500 euro. Hierbij wordt de vaginale opening opgestrakt, zodat het een en ander “jonger” aanvoelt. Voor het herstel na de zogenaamde verjonging mag je zes weken niet vunzen.

De vaginaverjonging wordt vaak gecombineerd met een schaamlipcorrectie. Een correctie van zowel de binnenste als de buitenste schaamlippen kost je zo’n 2000 euro. Hersteltijd: tot twee weken.

15.

Je hebt meer verschillende soorten bacteriën in je mond, dan in je vagina. Wat je daaruit precies moet concluderen weet ik niet. Maar toch goed om te weten zeg ik.


10.330 keer gelezen | Geschreven door , eindredactie door
1 comments
Tess
Tess

Geestig lijstje. Nu nog allemaal aan de menstruatiecup, dan leer je je eigen vagina ook weer een beetje beter kennen. O nee, omdat het geniaal handig en fris is. O nee, vanwege het milieu. Of was het nou je portemonnee? Gewoon doen, in elk geval. http://www.groenevrouw.nl/menstruatiecup-101/