Aruba is het kleine paradepaardje van ons koninkrijk. Naast een – ondanks de wereldwijde crisis – groeiende economie (3,9% groei in 2013), is ook de toeristische sector op Aruba opvallend snel hersteld van diezelfde crisis. Fijn voor een land dat primair afhankelijk is van toerisme. Toeristen (voornamelijk Amerikanen) zien Aruba nog steeds als een luxe bestemming, waarvoor ze bereid zijn te betalen. 

En de plannen voor de toekomst van het eiland zijn ook goed. Zo wil men steeds meer gebruik gaan maken van groene energie, door het bouwen van windmolenparken (15% van de gebruikte energie komt al uit diparken en dat moet groeien naar 25%) en wordt er geëxperimenteerd met het gebruik van zonne-energie. Maar heeft het land ook de ambitie om een brug te worden tussen Europa en Noord- en Zuid-Amerika, voor bedrijven van hier die zich daar willen vestigen en vice versa.*

Maar krijg ik daar mijn buik mee vol?

Voor een democratie die pas sinds 1986 bestaat (toen Aruba een Status Aparte kreeg binnen het koninkrijk en daarmee een autonoom land werd binnen dat koninkrijk) is dat allemaal bijzonder indrukwekkend. Maar de vraag die rijst na het lezen van dat alles kan niet anders zijn dan: kan ik er wel lekker eten?

Het antwoord is gelukkig ja! Maar alleen als je niet zo dommig bent dat je wanneer je er op vakantie bent, tegen mensen zegt dat Aruba een provincie van Nederland is. Want dan is de kans groot dat je maaltje net iets minder goed bereid wordt. Gelukkig heb ik je nu getipt, dus dat kan niet meer misgaan.

En dan nu de restaurants waar je lekker je buik kunt vullen:

01

Flying Fishbone

Gezien de prijzen in de minder toeristische restaurants is Flying Fishbone nog best aan de prijs. Maar verdien je je salaris in Euro’s, dan valt het heus mee en krijg je in elk geval op alle fronten waar voor je geld. Flying Fishbone is een restaurant óp het strand. Waarmee ik dus ook echt bedoel: in het zand en als je dat speciaal vraagt zelfs ín het water. Jawel, ze hebben een paar tafeltjes in het water staan voor wie met natte voeten de avond door wil brengen.

Het uitzicht is fenomenaal, de bediening is vriendelijk en het eten fantastisch. Zelf lust ik geen vis, maar Flying Fishbone biedt ook gewoon biefstuk voor wie zeedieren liever laat waar ze zijn.

Tip: ga rond zonsondergang, dan haal je het meeste uit het uitzicht. Reserveer dus voor de zekerheid. Op Aruba wordt het van het ene op het andere moment stikdonker en dan zie je niks meer van dat prachtige uitzicht.

02

Zeerovers

Houd je niet van vis, dan ga je hongerlijden bij Zeerovers. Maar voor de sfeer is het toch wel een bezoekje waard. Bij Zeerovers koop je de vis direct van de visser voor de prijs van de dag. Vissersboten “parkeren” direct aan het restaurant om hun waar te verkopen. Veel verser dan dat krijg je het nergens. Anders dan bij Flying Fishbone zit je niet met de voeten in het zand, maar wel op een pier die een heel eind de zee inloopt. De sfeer is er gemoedelijk en gezellig en er zijn veel Arubanen. Zeerovers is dan ook een stuk minder toeristisch dan Flying Fishbone. Maar laat je door het etiket “toeristisch” niet  wegjagen, op Aruba is dat namelijk gewoon nog steeds gezellig en lopen locals en toeristen lekker door elkaar.

Tip: ga als het hard waait (wat nog weleens het geval wil zijn op Aruba) niet helemaal op het puntje van de pier zitten. Jij én je eten waaien weg.

03

Cilo City Lounge

Kun je niet weg van huis zonder veel Hollanders te zien? Dan ben je bij Cilo aan het juiste adres. Cilo heeft lekker eten, gezellige bediening, zeer redelijke prijzen en veel Hollanders. Of je nu gaat voor de lunch of het diner of misschien alleen voor een cocktail, bij Cilo kijk je uit op de jachthaven en de zee aan de ene kant en het Arubaanse parlementsgebouw aan de andere kant (zo af en toe spot je hier ook Arubaanse politici aan de lunch). Het menu biedt kipsaté, biefstuk, Italiaanse gerechter en meer. En alles wat je overdag kunt bestellen, kun je ook in de avonduren nog steeds bestellen, alleen wordt de avondkaart er nog aan toegevoegd. Zoveel flexibiliteit in een Nederlands restaurant kom je nergens anders ter wereld tegen. De bediening is opvallend vriendelijk. Althans op de avonden dat ik er was werden we bediend door een meisje dat zo enthousiast was over het menu dat ik bijna álles heb besteld. Bijna.

Tip: de club sandwhich is hier supergoed en de hamburger is ook zeer smakelijk.

04

Old Fisherman

Wil je geen (andere) toeristen meer zien? Dan is een wat meer crioyo (lokale) keuken misschien wat voor jou. Old Fisherman heeft pan bati, funchi en heerlijk vis…vertelt men mij, want ik eet het niet. Maar ook hier is er kip en biefstuk, op lokale wijze bereid, die de non-viseter kan bekoren. Old Fisherman vind je in Oranjestad, vlakbij het busstation. Het ziet er niet fantastisch uit van buiten, maar van binnen is het gezellig, de bediening vriendelijk en zijn de prijzen méér dan redelijk.

Tip: Neem vooraf fried pan bati met geitenkaas. Lekker joh!

I <3 Aruba

Vakantie naar Aruba is heerlijk en fantastisch. En als ik eerlijk ben kun je elk willekeurig restaurant binnenvallen en heerlijk eten. Maar deze restaurants bieden in elk geval naast lekker eten ook een mooie ervaring. Ben je van plan naar Aruba af te reizen, houd dit lijstje dan bij de hand. Of gebruik het om anderen te tippen.

Ben je al ervaren Aruba-ganger? Deel dan je eigen eettips in de comments.

*Bron: Rapport IMF 2013
Bron foto: Flying Fishbone door Sueathome

 


6.927 keer gelezen | Geschreven door
0 comments

Trackbacks

  1. Free Piano schreef:

    Free Piano

    Hey 🙂 Just between, are some totally uncorelated websites blogs to ours, however, they are ultimate worth checking mrder out..