Het is vandaag een belangrijke dag in de geschiedenis van de mens. Het is namelijk Gene Roddenberry-dag. Gene wie? Houd maar op met lezen. Dit artikel is niet voor jou. Roddenberry is namelijk niemand minder dan de bedenker van Star Trek. En OMG wat ben ik gek op Star Trek. 

Alle series staan hier thuis in de virtuele kast (ook wel pc genoemd door newbies). Vanaf de Original series en alles wat daarna kwam (dat was nogal wat). Mijn favoriet: Voyager, al doet alles met Spock het ook wel voor mij (in verband met mijn secret crush op Leonard Nimoy).

Meer dan gewoon televisie

En Star Trek is niet alleen maar gaaf omdat de serie hoogst vermakelijk, spannend en bij vlagen zelfs hilarisch is. Star Trek is ook gaaf omdat het in de jaren ’60 een baanbrekende serie was, met veel momenten die op televisie nog nooit aanschouwd waren. Met dank aan Gene Roddenberry en zijn koppige keuze om te vechten voor dat wat hij vond wat goed was.

Gene is er inmiddels niet meer. Hij overleed in 1991 op 70-jarige leeftijd. Maar zijn dag is er nog wel gewoon en dat op zijn geboortedag: 19 augustus. En dat is een goed moment om even stil te staan bij hoe indrukwekkend hij was en hoe indrukwekkend Star Trek eigenlijk was (en is). Dus laten we dat maar doen.

01

Hij vocht voor Spock

spock1Mister Spock is een van de meest interessante karakters uit Star Trek, dat lijkt me vrij duidelijk. Maar wist je ook dat het niet veel had gescheeld of we hadden Spock niet gekend? Toen Roddenberry aan het leuren was met de nieuwe serie met in de hoofdrol Captain Kirk, was het NBC die interesse toonde. Na uitzending van de pilot, eisten zij echter dat hij “Die gast met die puntoren” moest lozen. Roddenberry weigerde om Spock uit de serie te halen en won. Hoewel de pilot niet heel goed scoorde, deed de eerstvolgende aflevering dat wel. Waarop NBC nog 16 afleveringen bestelde: allemaal met onze favoriete Vulcan erin.

02

Taboes? Weg ermee!

Toen Roddenberry in de jaren ’60 Star Trek verkocht aan NBC, wist hij met één serie zo ongeveer elk taboe te doorbreken. Van de donkere Uhura (de eerste zwarte vrouw op de Amerikaanse televisie die niet in de rol van bediende werd gecast), via Sulu, de eerste Aziaat die geen boef speelde, maar een positieve rol en die ook nog eens niet voldeed aan alle vooroordelen die over Aziaten bestonden (bestaan). Roddenberry’s keuzes waren niet voor de hand liggend en liepen tegen weerstand op bij de overwegend blanke studiobazen, die zich wilden richten op het blanke publiek. Roddenberry nam risico’s omdat hij vond dat het belangrijk was en deed dat met succes.

03

NASA wilde van hem leren

Star Trek gaat natuurlijk over een utopische toekomst waarin alle kleuren en seksen niet alleen samen kunnen werken, maar die kleuren en seksen spelen geen enkele rol bij het vervullen van hun functie op de Enterprise (of Voyager of andere vervolgseries). Maar van die utopische toekomst kunnen we best wat leren. Dat vond NASA dus ook. En dus huurden ze Nichelle Nichols – ofwel lieutenant Uhura in – om in elk geval de eerste stap te zetten op weg naar een meer divers personeelsbestand bij het grote NASA.

04

Geen white washing van Roddenberry

KhanVan de film wrath of Kahn werd recentelijk een remake gemaakt. Niet iedereen was even blij met de casting van Benedict Cumberbatch in de rol van Kahn. En heel gek is dat niet. Toen Roddenberry de originele Kahn maakte, zat daar een gedachte achter. Kahn moest een soort supermens zijn. Een mens gecreëerd van het gecombineerde DNA van alle mensen. Het beste van alle rassen op aarde. Kahn moest daarom in het origineel ook niet als een specifiek ras herkenbaar zijn, want de genetische kans dat een mix van alle rassen blank uit zou pakken, is wel erg klein.

De acteur die Kahn speelde in de jaren ’80 versie was van origine Latijns-Amerikaans, maar had uiterlijke kenmerken van verschillende rassen en was daarmee erg geschikt voor de rol. De kritiek op de nieuwe versie is dat er sprake is van “white washing” door Cumberbatch de rol te geven. En dat dit niet in de geest is van de geestelijke vader van Star Trek, Roddenberry. Die voor het origineel hard moest vechten om de Kahn te krijgen die hij wilde. Want ook toen wilde de studio liever een blanke Kahn. Roddenbery won. En Ricardo Montalbán – de acteur die Kahn speelde – deed dat voortreffelijk en op onnavolgbare wijze. Sorry Cumberbatch, maar juist bij een remake van een film van een man met een rijke historie in het doorbreken van taboes, is de juiste Kahn belangrijk.

05

Hij was een bad ass

Gene Roddenberry had natuurlijk ook een leven vóór en buiten Star Trek. Zo vocht hij in de Tweede Wereldoorlog voor de Amerikaanse luchtmacht en vloog 89 missies. Na de oorlog werkte hij als piloot voor Pan American World Airlines. Het was tijdens zijn werk voor deze luchtvaartmaatschappij dat hij crashte. Roddenberry was 1 van de slechts 11 overlevenden. Later werkte hij ook nog 7 jaar voor de politie van Los Angeles (LAPD). Dat had je niet verwacht he, dat de man achter de geekiest serie ever, een badass was!

06

The final frontier

Gene Roddenberry wist ook na zijn dood nog de eerste te zijn. Dit keer was hij de eerste mens waarvan de as de ruimte in werd geschoten. Eerst in 1992, toen een deel van zijn as meeging met de Columbia missie. Zijn as werd toen ook weer mee teruggenomen naar de aarde. Daarna nam in 1997 de Celestis de as van Roddenberry en 22 anderen mee de ruimte in. En nog dit jaar is men van plan om zijn as, samen met dat van zijn inmiddels ook overleden vrouw, nog maar eens diep de ruimte in te lanceren.

Nu was Roddenberry atheïst, dus is het de vraag of het hem wat had uitgemaakt waar zijn as heen wordt geschoten. Maar de ruimte is natuurlijk wel meer dan toepasselijk voor de man die ons Star Trek bracht.

07

Extra: Star Trek werd gekeken door Martin Luther King

UhuraEn waarom niet. Het is natuurlijk een fantastische serie. Maar King keek niet alleen daarom. Toen Nichelle Nichols (Uhura dus) overwoog om uit de serie te stappen omdat ze naar Broadway wilde, belde Martin Luther King haar persoonlijk op om haar te vragen die beslissing te heroverwegen. King benadrukte dat ze een belangrijk rolmodel was voor zwarte vrouwen en kinderen en dat ze dat niet mocht opgeven. Nichols besloot te blijven. En gelukkig maar. Latere NASA-astronaut en eerste zwarte vrouw in de ruimte, Mae Jemison vertelde jaren later over de invloed die Uhura had gehad op haar keuze om astronaut te worden. Overigens had Jemison ook een rolletje in een aflevering van Star Trek: The next generation.

Gene Roddenberry: atheist, communist, scenarist en vast nog meer isten. Hij bracht ons Star Trek en liet ons zien hoe de wereld er ook uit kan zien. En misschien hebben we dat nu meer nodig dan ooit.

Wat is jouw favoriete Star Trek serie? Ik lees het graag in de comments.

 

 

 


26.305 keer gelezen | Geschreven door
8 comments
Hervé Maas
Hervé Maas

Voyager was helemaal mijn ding., tiener jongen, seven of nine... Drool drool... Had er ook mee te maken. Maar met name het geemmer met de borg vond ik ook geweldig, een heel interessant ras.

Jo
Jo

Voyager is mijn absolute favoriet. Niet alleen gericht op schiet- en knalwerk maar behandelde ook vele diverse 'menselijke' betrekkingen. Dat vond ik het sterkste punt van de serie.

Xaviera
Xaviera

Nu doe je star trek hipster! :) Maar DS9 staat voor mij ook zeker niet bovenaan. Het is wel voldoende entertaining om te kijken en voldoende Star Trek om te bekoren.

Jan
Jan

Deep Space 9 vond ik geen Star Trek. DS 9 was een ruimtestation, en Star Trek was in mijn ogen meer reizen van planeet tot planeet. DS 9 stond daar te ver van af.

Hervé Maas
Hervé Maas

Wat een kwats.... Zonder ruimte stations geen Deep Space exploration. Dus die dynamiek heeft een plaats.

Rick
Rick

Star Trek:Next Generation. "Number One, make it so!" :-)

Xaviera
Xaviera

Ooh ik ben gék op Voyager. En eigenlijk ook wel op wat daarna kwam. Ik moest aan Deep Space 9 ff wennen, maar eenmaal gewend aan die irritante ferengi, was het aan!

Jan
Jan

Next Generation. Ik was in de jaren 70 verslaafd aan de originele Star Trek, maar de tand des tijds hield flink huis in die serie. Erg verouderd en primitief. Toen kwam Next Generation en dat heb ik tot in de jaren 90 flink bekeken. Dat is nog steeds erg goed. Opvolgers deden me minder, hoewel ik Voyager ook kon waarderen.

Trackbacks

  1. […] 7 redenen waarom Gene Roddenberry cool is […]