De Utrechtse binnenstad is prachtig. Zitten aan het water, met een drankje en hapje: dat doe je in Utreg’. Je ogen uitkijken wanneer je de gevels eens bestudeert: dat doe je in Utreg’. Vriendelijke mensen en een overzichtelijke binnenstad: ook allemaal Utreg’. Er is eigenlijk maar één ding mis met Utreg’: Hoog Catharijne (HC). 

Iedereen die daar in de spits wel eens een poging heeft gewaagd ergens te komen, weet waar ik het over heb: HC zuigt.

Het wordt beter…zeggen ze

Nu zijn ze bezig om HC te fixen en hebben de mensen achter dat project zelfs een mooi HC in 2019 filmpje gemaakt. NHC schijnt het te heten overigens, maar daar trek ik me even niks van aan. De makers van het filmpje trekken zich zelf namelijk ook weinig aan van de realiteit.

Meet Opportunity from Corio on Vimeo.

Maar goed, ik ben positief ingesteld. In 2019 is Hoog Catharijne het ab-so-lu-te einde en ben ik niet weg te slaan. Tot die tijd een paar tips waarmee je de huidige hel kunt overleven. En geloof me die ga je nodig hebben.

01

Vermijd oogcontact

De meute op Hoog Catharijne heeft een gedeeld brein en beweegt als één monsterlijk horrorfiguur. Dat heeft veel nadelen. Maar er is ook een voordeel. Zolang je geen oogcontact maakt met een onderdeel van die meute, loopt de hele meute netjes om je heen. Het lijkt – wanneer je het meemaakt – bijna magisch.

Zorg dus dat als ze op je afkomen,  je naar boven kijkt (zogenaamd om te zien hoe laat het is) of juist naar de grond. Of zet net als ik je zonnebril op en zorg dat het een pikzwarte is. Hoe je het ook regelt, de meute loopt vanzelf om je heen omdat ze niet tegen je op willen lopen.

02

Vermijd de spits

Jahaaa, dat is natuurlijk een logische, dat weet ik ook wel. Maar de grap van deze tip is, dat het ontwijken van de spits bijzonder gemakkelijk is. Je hoeft namelijk helemaal niet een uur later  naar kantoor. Meestal is een kwartier meer dan genoeg. Een kwartiertje eerder kan natuurlijk ook, maar zelf ben ik niet zo’n ochtendmens. Het juiste reismoment kiezen scheelt niet alleen drama óp het station, maar ook ín de trein.

03

Ken de ontsnappingsroutes

Nadat je uit je trein bent gestapt (of op weg bent naar je trein) kun je natuurlijk door de grote stationshal heen lopen. Maar dat – mijn allerbeste internetvriend – is een heel slecht idee. Je kunt die hal namelijk gewoon overslaan. Hoog Catharijne heeft een aantal minder bekende ontsnappingsroutes in de aanbieding waar je veel beter gebruikt van kunt maken. Eentje is de uitgang aan de jaarbeurskant. Het nadeel van die eerste optie is echter dat je nog steeds een stukje stationshal meepakt. De betere optie is de tunnel ónder het station. De ingang zit (als je HC een beetje kent) bij de buiteningang van de Mediamarkt als je Hoog Catharijne in wilt, of aan het einde van het spoor wanneer je uit je trein stapt. Vergeet dus die overvolle roltrap richting stationshal en loop naar het einde van het spoor (de andere kant op) en ga de trap af naar beneden. Je bent nu ook maar een minuut of 5 lopen van de binnenstad verwijderd, maar je kunt de mensenmeute nu overslaan.

04

Ga alleen met een volle maag

Tegen de tijd dat ik vanuit mijn werk arriveer op Hoog Catharijne, heb ik meestal reuzenhonger. De lunch is alweer even geleden en om het avondeten te kunnen scoren moet ik eerst zien thuis te komen. Hoog Catharijne maakt dat niet gemakkelijk. Van Burger King tot Delhi France, van Mc Donalds, langs Multivlaai naar Jamin. En extra erg: pak je de reguliere uitgang van HC, dan moet je het zien te redden langs de geur van verse stroopwafels. Natuurlijk weet je zelf ook wel dat ze beter ruiken dan dat ze smaken, maar je maag is het daar zo rond 6’en niet mee eens.

Zorg er dan ook voor dat je er alleen doorheen wandelt met gezonde snacks in de hand. Tenzij je natuurlijk veel meer doorzettingsvermogen hebt dan ik óf tip 3 ter harte neemt. In dat geval skip je namelijk alle heerlijke geuren.

05

Zet je volume op ongezond

De HC-meute is niet alleen vreselijk gevaarlijk (ze lopen je bij oogcontact zo van je sokken), maar maakt ook nog eens het geluid van een groep zombies die al een tijdje niet op hersenen heeft kunnen snacken. Geen prettig geluid om je dag mee te starten (of te eindigen). Muziek is je vriend. Harde muziek is een betere vriend. Jawel, je smartphone of ander device gaat daar misschien over klagen. Schoonenberg gaat daar ook over klagen. En jij die dit leest, gaat eventueel ook klagen in de comments. Doen! Intussen zet ik mijn muziek wat harder, zodat ik het brainsssss-gekerm van de zombie-meute niet hoef te horen.

Jouw tips

Jouw hel hoeft natuurlijk niet per se Hoog Catharijne te heten. Misschien is het wel Amsterdam Centraal, Schiphol of een hele andere plek. Dat betekent niet dat we niks aan je tips hebben. Dus vertel: hoe overleef jij de zombie-meute?

 


5.702 keer gelezen | Geschreven door
1 comments
Daan
Daan

Tip 1 is er een die ik probeer te gebruiken, soms vergeet ik dat en moet ik zelf weer aan de kant. meestal probeer ik door mensen heen te kijken en vooral te laten merken dat ik haast heb. Als aanvulling op 3, ieder perron heeft twee roltrappen/trappen, eentje staat altijd bomvol en je bent tien minuten aan het schuifelen eer je van de trein op de roltrap stapt, de ander is nagenoeg leeg en nog geen 30 meter verderop. Ik loop altijd stug door langs de friet en wafels, met een knorrende maag en een zucht van verlichting als ik uiteindelijk de stadse uitlaatgassen kan opsnuiven op het Beatrixplein, vervolgens duik ik de ellende van de nieuwe fietsenstalling in :)

Trackbacks

  1. […] 5 manieren om Hoog Catharijne te overleven […]