If This Then That (IFTTT) is een van de beste en meest effectieve manieren om je (online) leven te vergemakkelijken. Voor wie het nog niet kent: met IFTTT kun je “recepten” aanmaken. Een recept is een actie die wordt getriggerd door een gebeurtenis die jij van tevoren hebt bepaald.

Wat zeg je? Ja, dat klinkt een beetje mysterieus. Maar het is eigenlijk simpel. Neem bijvoorbeeld Twitter, met IFTTT kun je het zo instellen dat áls je een nieuw artikel publiceert op je website (If this), dan wordt dat automagisch naar jouw Twitter-account gepubliceerd (Then that). Of  als er op je favoriete website een nieuw artikel wordt geplaatst (If this), dan krijg jij een sms’je (then that).

De mogelijkheden zijn eindeloos. En heb je IFTTT nog niet ontdekt, dan is het tijd om dat wel te doen en je digitale leven net een stuk gemakkelijker te maken. Heb je een Android-telefoon, dan is er extra goed nieuws. Sinds kort kun je ook speciale Android-recepten instellen. Hieronder vind je de 5 meest interessante.

01

Telefoon op stil wanneer je op kantoor bent

Je kent het wel, van die vergaderingen waar keihard ringtones afgaan omdat mensen zijn vergeten het geluid uit te zetten. Of een collega die even naar een meeting is en z’n telefoon op het bureau heeft laten liggen, waarop hij prompt 100 keer wordt gebeld. Met dit recept – dat gebruik maakt van je locatie – gaat je telefoon automatisch op de trilfunctie op het moment dat jij het kantoor binnenloopt.
IFTTT Recipe: Mute my phone when I get to the office & turn on vibrate connects android-location to android-device

Wil je dat het geluid van je telefoon automatisch aangaat wanneer je weer thuis bent? Gebruik dan dit recept:

IFTTT Recipe: Unmute my phone when I get home connects android-location to android-device

02

Maak je SMS doorzoekbaar

Een heel handig recept waarmee alle sms’jes die je op je Android-telefoon ontvangt, worden weggeschreven naar een Google doc. Niet alleen heb je hiermee een back-up van je sms-berichten, maar het zorgt er ook voor dat je gemakkelijk specifieke berichten terug kunt vinden.

IFTTT Recipe: Keep a log of the SMS messages I receive so I can search them connects android-sms to google-drive

03

Vind je telefoon terug

Als je de recepten uit het eerste punt van dit lijstje hebt gebruikt, dan heb je deze niet nodig. Maar anders ben je vast – net als ik – ook wel eens vergeten je geluid weer aan te zetten na een vergadering en ben je toen je telefoon ergens in huis kwijtgeraakt. Met dit recept kun je nu via een sms’je het geluid weer aanzetten. Nu kun je je telefoon bellen en gewoon het geluid volgen om het weer terug te vinden.

IFTTT Recipe: Turn volume up by text (when phone lost in cushions)  connects android-sms to android-device

04

De eeuwige romanticus

Ben je het type voor romantische gebaren? Dan is dit toch een leuke, waarvoor je erg weinig hoeft te doen. Dit recept stuurt een romantische bericht naar je man/vrouw wanneer jij vertrekt van kantoor. Althans, als jij het zo instelt. Je kunt natuurlijk ook gewoon “Ik kom eraan” sms’en naar je huisgenoten in het studentenhuis waar je nu woont. Hoe het ook zit, met dit recept stuur je automatisch een bericht, naar een door jou gekozen nummer, wanneer je vertrekt van een specifieke locatie. Maar doe mij die romantische versie maar.

IFTTT Recipe: Text my wife when I leave work connects android-location to android-sms

05

Vergeet nooit meer om terug te bellen

De dagen kunnen hectisch zijn. Mis je eens een telefoontje, dan kun je je wel voornemen dat je terug gaat bellen, maar soms is het gewoon zo druk dat je het vergeet. Met dit recept niet meer: mis je een telefoontje, dan wordt er automatisch een event aangemaakt in Google calendar dat je eraan herinnert om terug te bellen.

IFTTT Recipe: If I miss a call from someone, add an event to my calendar to return the call tonight connects android-phone-call to google-calendar

06

Jouw foto’s als achtergrond

Maak je kekke kiekjes? Dan kun je ze met dit recept automatisch als achtergrond laten instellen op je telefoon. Vooral leuk natuurlijk als je kiekjes ook echt kek zijn. Foto’s van de patatjes die je eet, zijn misschien minder inspirerend.

IFTTT Recipe: When I take a photo with my Android, make that the wallpaper on my phone. connects android-photos to android-device

07

Ik ben in de buurt

Ben je FourSquare-gebruiker? Dan kun je dit recept activeren en krijg je een bericht wanneer een van je vrienden bij je in de buurt is. Dat lijkt misschien creepy, maar dat valt mee, want je krijgt alleen een notificatie wanneer ze zelf inchecken op FourSquare natuurlijk.

IFTTT Recipe: If a friend checks in nearby, get a push notification connects foursquare to android-notifications

08

Gesnapt!

Een fijn recept voor een nare gebeurtenis. Steelt iemand je telefoon, dan zorgt dit recept ervoor dat elke foto die hij/zij neemt naar jou wordt gemaild. Een kwestie van hopen dat het een serieel selfie-maker is dus dan.

IFTTT Recipe: Catch the thief connects android-photos to gmail

09

Paniek

Wanneer er een noodgeval is, wil je dat belangrijke mensen dat zo snel mogelijk weten natuurlijk. Dit recept verstuurt een sms naar je vriend, vriendin, ouders of wie jij kiest op het moment dat jij 112 belt. Breng ze wel even op de hoogte dat je dit instelt, zodat ze weten wat het bericht betekent.

IFTTT Recipe: Text my wife when I call 911 connects android-phone-call to android-sms

Gebruik je IFTT al?

Wat zijn jouw favoriete recepten?


5.406 keer gelezen | Geschreven door
5 comments
Niels
Niels

Ik heb ifttt geprobeerd, maar Tasker doet meer wat ik wil. En ok, Tasker vergt een half uurtje meer getting tot know tijd. Maar dan heb je ook wat ;-)

Joost Slager
Joost Slager

Ik heb verschillende apps draaien die voor mij deze zaken afhandelen, Tasker is de meest uitgebreide voor mij. Zo laat ik mijn wifi uit en aan zetten op bepaalde momenten. Moet alleen wel zeggen dat Tasker even wat tijd vergt om te leren kennen.

Xaviera
Xaviera

Dat vind ik ook het fijne van IFTTT > je kunt bijna alles op 1 plek doen en het werkt supersimpel :)

Xaviera
Xaviera

Kijk, jij begrijpt hoe listicles in elkaar zitten. :)

Erik
Erik

Ook een gave optie: Ik laat mijn achtergrondfoto op allebei mijn Android apparaten nu bepalen door 3 triggers: 1) Een nieuwe foto die ik op Instagram upload 2) Een nieuwe foto in de categorie 'City and architecture' van de editors picks op 500px 3) Een nieuwe foto in de categorie 'Landscape' van de editors picks op 500px Ik dacht zo: een reactie moet natuurlijk ook een listicle zijn, en eindigen met een vraag, right?