De listicle, niet iedereen weet wat het is. Het woord heeft in elk geval een hele eenvoudige origine: het is een samentrekking van de woorden List en Article of in het Nederlands, Lijst en Artikel. Een listicle is dus een artikel in de vorm van een lijst of een lijst uitgewerkt tot een artikel. Op Listicle.nl vind je vanaf vandaag wekelijks een aantal van deze listicles. En we hopen dat je het ziet en dat het goed is.

Maar waarom starten we nou eigenlijk met Listicle.nl? Hieronder 5 redenen om Listicle te launchen. Een listicle dus.

01

De listicle wordt érg ondergewaardeerd

Er wordt nogal eens gesneerd over de listicle. Het zouden geen “echte” artikelen zijn en een teken van luiheid van de kant van de auteur. Onzin. Listicles zijn niet hetzelfde als andere typen artikelen (ach, vandaar dat ze een specifieke naam hebben), maar bieden zo hun eigen uitdaging. Waar een regulier artikel vraagt om een opbouw met een intro, argumentatie, conclusie en eventueel een stelling, is dat bij de listicle inderdaad minder nodig. Maar het schrijven van een listicle is arbeidsintensief omdat de auteur wel alle items bij elkaar moet zoeken, vinden en in enigszins logische volgorde bij elkaar moet brengen.

En ja, er zijn slechte listicles en die moeten weg. Maar er zijn ook gewoon slechte artikelen en die moeten ook weg. Met listicle.nl gaan we natuurlijk alleen leuke, interessante, grappig en spannende listicles bieden. En daarmee de listicle z’n reputatie weer teruggeven.

02

Semi-intellectuelen narren is vermakelijk

In het verlengde van het eerste punt is het opvallend dat de listicle vooral op z’n kop krijgt van internetters die graag prat gaan op het lezen van long reads (of langere artikelen) en dat elke kans die ze krijgen benadrukken. Dat mag, maar nodigt wel uit tot narren. Een hele website gewijd aan de listicle moet daar een mooie bijdrage in zijn.

03

Het woord listicle vraagt erom te worden gebruikt

Zeg het 5 keer snel achter elkaar: ‘Listicle, listicle, listicle, listicle, listicle. Is het al hilarisch? Natuurlijk is het hilarisch. Listicle is namelijk een prachtig woord. I know, vooral de taalpuristen zijn er waarschijnlijk not amused over. Maar ach, we downloaden ook bestanden in plaats van ze neer te laden, we e-mailen ook berichten in plaats van ze elektronisch te posten en we tweeten ook in plaats van dat we kwetteren. Ik denk dat onze taal ook de listicle zal overleven. Though I can’t quite be sure.

04

Wie houdt er nou niet van snacken?

Het leven bestaat uit een mooie mix van zwaar en licht.  Een opera van Verdi enerzijds, Gas op die Lolly anderzijds. De Volkskrant enerzijds, de Linda anderzijds. Los van dat de Listicle je nu juist kan brengen bij beide stromingen (van “10 opera’s die je niet mag missen”, naar “5 zomerhits waarbij je niet stil kunt blijven staan”), kan de listicle die lekkere en vaak toch gezonde snack bieden waar je door de dag heen gewoon behoefte aan hebt. En goed nieuws: van deze snack kom je geen gram aan (al zit “7 manieren om je vol te vreten aan Nutella” ook in de pijplijn). Ja we zijn gek op het diner, maar zonder snacks is het leven ook maar saai.

05

Listicles maken is leuk en leerzaam

De laatste, maar zeker niet onbelangrijke reden om Listicle.nl te launchen is er eentje voor onszelf: het schrijven van listicles is leuk. Het  bedenken van een listicle is leuk (vaak hilarisch durf ik zelfs te stellen) en het schrijven ervan is leerzaam. Leerzaam? Ja leerzaam! Dacht je dat listicle-ologen in een vat met lijstjes zijn gevallen als kind? Helemaal niet dus. Het schrijven van een leuke en interessante listicle, die ook nog eens wat toevoegt, vraagt een bak research (tegenwoordig noemen we dat googelen) en is daarmee nog aardig arbeidsintensief.

Aan de andere kant doe ik bij het schrijven van bijna elke listicle een bak nieuwe kennis op. Want welke zomerhits maken nu eigenlijk dat je niet stil kunt staan? En welke opera’s mág je echt niet  missen? En van Nutella weet ik al helemaal niks, dus dat zal ik moeten uitproberen. Heb je enig idee hoe leuk het is om daarmee bezig te zijn? Megasupercyberlicious-leuk! (Meedoen? Dat kan!)

Call to action: want dat hoort

Vijf prima redenen dus om listicle.nl te starten. En omdat je een artikel áltijd met een vraag moet eindigen (wat voer is voor de listicle: 6 elementen die altijd terug moeten komen in een blog), dan ook deze vraag aan jou: wat heb jij met de listicle? Ben je een hater of een liefhebber of ben je zo neutraal als Ban Ki Moon?


8.764 keer gelezen | Geschreven door
4 comments
Jacobien
Jacobien

Ja lijstjes, heerlijk! Leuk magazine! Informatief, vermakelijk en ze zetten mij aan om mijn ochtendritueel en ov-reis eens anders aan te pakken.

Lisa
Lisa

Ik vind het verre van geknutseld overkomen. Lang leve lijstjes. Gewoon to the point, no bullshit. Kort, krachtig en verhelderend. Ik ga de boel bookmarken. WELKOM.

Xaviera
Xaviera

We zullen een poging wagen daar rekening mee te houden én er een lijstje voor maken.

Marcel Debets
Marcel Debets

Hmm, ik weet het niet. Heel internet staat vol met zulke lijstjes. Komt me een beetje gekunsteld over.