Seriemoordenaars? Zijn die niet een exclusief Amerikaans fenomeen? In algemene termen wel: meer dan 80% van de seriemoordenaars woont in Amerika. Uiteraard gaan we dan uit van seriemoordenaars die gepakt zijn en dat gebeurt jammer genoeg niet altijd. Maar ook in Nederland hebben we onze portie seriemoordenaars gehad.

Hieronder 4 seriemoordenaars van eigen bodem, voor dat originele Oranje-gevoel.

01

Maria Swanenburg

swanenburgOok bekend als Goeie Mie of de Leidse gifmengster. Maria verzorgde in de 19e eeuw zieken en ouderen. Nou ja, verzorgen – ze verzorgde ze tot ze erbij neervielen, zeg maar. Dat deed ze niet zonder reden, want naast het verzorgen van mensen, sloot Maria ook begrafenisfondsen en verzekeringen af op hun leven. Ziet u de connectie? Het doden leverde Maria bakken met geld op en doordat ze de vermoorde (voelt u hem?) onschuld speelde die juist zorgzaam was, kwam ze er zo’n 90 moorden lang mee weg.

Zoals het vrouwen betaamt (dat weet iedereen die Agatha Christie’s leest), gebruikte Maria gif om van haar slachtoffers af te komen. Arsenicum om exact te zijn. Een gif dat leidt tot overgeven, toevallen, diarree en het belangrijkste symptoom: de dood.

Maria werd past gesnapt toen ze een heel gezin plús buurmeisje in één keer wilde lozen. Onderzoek wees uit dat ze 90 mensen had geprobeerd te vergiftigen en dat het bij in elk geval 27 was gelukt. Maar ze werd uiteindelijk verdacht van het doden van 90 mensen, waaronder twee van haar eigen kinderen, al werd dat laatste nooit aangetoond. De prijs? 3000 ouderwetsche guldens. Niks bijzonders in 2014, maar een kapitaal in Maria’s tijd.

Maria kreeg levenslang voor de moorden en stierf uiteindelijk in het tuchthuis, zoals dat toen heette.

02

Willem van Eijk

willem_van_eijk_veroordeeld_tot_levenslang-250x165Deze Groninger werd veroordeeld voor het doden van vijf vrouwen. Willem is de typische seriemoordenaar die we allemaal zouden kunnen kennen. Als kind houdt hij er rare hobby’s op na zoals het sparen van gedroogde kikkers en dode insecten. Daarnaast martelt en doodt hij graag dieren.

Zijn eerste mensenmoord pleegt hij in 1971 op 30-jarige leeftijd. Hij pikt de 15-jarige Cora Mantel op wanneer ze staat te liften langs de weg. Hij wurgt Cora met haar eigen sjaal, maar zegt later spijt te hebben van zijn daad. Uiteraard. Willem doodt omdat hij droomt over het doden en verkrachten van vrouwen, wat natuurlijk een verhaal van niks is.

Na Cora, maakt Willem zijn tweede slachtoffer zo’n twee jaar later. Het is de 44-jarige verpleegster Aaltje van der Plaat. Willem steekt haar in haar buik, snijdt een tepel af en dumpt haar in een maïsveld. Maar dit keer zijn er mensen die Willem op z’n brommer in de buurt van de moord zien. De politie haalt hem op en het duurt niet lang voordat hij de moord bekent en in één adem door ook die op Cora. Willem wordt in 1975 veroordeeld tot 18 jaar cel en TBS. De details over de moorden die tijdens de zitting worden verteld, zijn zo walgelijk dat een aantal van de parketwachters moet overgeven.

In 1990 wordt Willem vrijgelaten. Tijdens zijn detentie weet hij een vriendin te scoren en zijn behandelaars voorspellen dat zij hem op het rechte pad zal houden. Al zeggen ze wel dat de kans op herhaling groot is, mocht Willem nog eens door een vrouw worden afgewezen. Dat de relatie met zijn chickie niet soepel verloopt is dan ook slecht nieuws.

Slechts drie jaar na zijn vrijlating pleegt hij weer een nieuwe moord. In totaal worden tussen 1993 en 2001 zes lichamen gevonden. Van een van hen wordt de kleding vlak bij Willems huis gevonden, wat de politie eindelijk op zijn spoor zet. Willem wordt door de politie gearresteerd en bekent drie moorden. Van de andere moorden waarvan hij verdacht wordt en verdwijningen die op hem wijzen, zegt hij niks af te weten.

Willem wordt in 2002 veroordeeld tot levenslang. Hij gaat in hoger beroep, maar wordt dan opnieuw veroordeeld. Ook bij de Hoge Raad haalt de moordenaar nul op het rekest. En dit keer zal hij zijn volledige levenslange straf uit moeten zitten, tenzij hij gratie krijgt, maar die kans is gelukkig klein.

03

Hans van Zon

HansvanZonPortretVan Zon staat bekend als charmeur. Zo weet hij zich al op zijn 26ste te laten onderhouden door de 47-jarige Caroline Gigli, terwijl hij daarnaast een relatie heeft met de 37-jarige Coby van der Voort. Dat levert hem blijkbaar niet voldoende inkomsten op, want naast het geld dat hij van hen krijgt, verdient hij ook nog ouderwetsche guldens aan de verkoop van pornografische kiekjes van zijn beide vriendinnen. 

Van der Voort is het eerste slachtoffer van Van Zon. Nadat hij het uitmaakt met haar, blijft zij zich volgens hem opdringen. Hoewel van Zon bekend staat als een intelligente jongen, heeft hij het probleemoplossend vermogen van een mier. Hij besluit dan ook om Van der Voort om te brengen. Dat doet hij met een loden pijp, waarna hij haar nog eens extra verminkt om de politie op een dwaalspoor te brengen.

Zijn daad bekent hij aan de Utrechtse crimineel “Oude Nol”, die hem onder zijn vleugels neemt en aanzet om drie roofmoorden te plegen. Twee daarvan slagen en twee mensen sterven aan wederom de loden pijp van Van Zon. Het derde slachtoffer blijft echter leven en wijst Van Zon aan als dader. De man verdwijnt dan achter de tralies.

De drie moorden zijn echter niet de enige waar Van Zon van wordt verdacht. Maar de lustmoord op een vrouw en de moord op een Engelse regisseur zijn nooit bewezen.

Achter de tralies trouwde hij met zijn therapeute. Tsja…! Overigens wordt deze charmeur er ook van verdacht tijdens een proefverlof nog een moord te hebben gepleegd. Maar ook dat kan nooit worden bewezen.

In 1986 komt hij vrij. In ’95 gaan hij en zijn vrouw uit elkaar, maar ze kunnen nooit echt bij elkaar wegblijven. Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je hem in een donker steegje tegenkomt. Hij overleed in 1998, vlak nadat hij nog even verdacht is van een poging tot moord op z’n buurman.

04

Frans Hooijmaijers

bildeOok wel bekend als Dikke Frans – hij woog 108 kilo – is een geliefd man, die bekendstaat als barmhartige Samaritaan. Hij werkt van 1970 tot 1975 in een kliniek waar demente bejaarden worden verzorgd en doet dat vol overgave. Opvallend is wel dat er om hem heen erg veel mensen sterven. Maar het duurt even voordat iemand de noodklok luidt.

In 1975 dient de familie van een vrouw die is overleden een klacht in over haar dood. Het politieonderzoek wijst naar Frans. Wanneer de politie zijn huis onderzoekt, vinden ze daar sieraden van verschillende van zijn overleden patiënten. Frans wordt gearresteerd.

Hij bekent algauw dat hij 15 van zijn patiënten “uit hun lijden” heeft geholpen. Die bekentenis trekt hij ook weer gauw in, maar hij wordt toch veroordeeld tot levenslang. In de aanloop naar het proces wordt Frans van 259 moorden beschuldigd, die hij tussen 1972 en 1975 zou hebben gepleegd. Hij wordt er uiteindelijk voor niet meer dan 15 veroordeeld.

In 1987 wordt hij vervroegd vrijgelaten. Maar ook Frans zal je deze zomer niet tegenkomen. Hij stierf in 2006 een natuurlijke dood. Hij wel.

Yanks

Het zijn dus niet alleen de Yanks die het seriemoorden onder de knie hebben. Maar in het klassement staan wij nog steeds wel ergens onderin de lijst. En dat is maar goed ook.


6.049 keer gelezen | Geschreven door